Виховання дітей

Підлітковий вік – особливості перебігу

Надія Іванців

pidlitok

Підлітковий вік займає важливу фазу в загальному процесі становлення людини як особистості

З одного боку, за рівнем і особливостями психічного розвитку пубертат – це типова епоха дитинства, з іншого – перед нами зростаюча людина, що стоїть на порозі дорослого життя.

Підлітковий вік представляє перехідну стадію між дитинством і юністю – цей особливо складний етап психічного розвитку. Говорячи про період пубертату, важливо враховувати відмінності між молодшими і старшими підлітками, розуміючи, що немає ніякого “середньостатистичного” підлітка, практично доводиться орієнтуватися на особистісні риси і індивідуальний для кожного процес.

. . . . . .

У підлітковому віці відбувається бурхливий ріст, розвиток і перебудова організму дитини

Нерівномірність фізичного розвитку, коли переважно відбувається ріст кісток тулуба і кінцівок в довжину, призводить до незграбності, незбалансованості, втрати гармонії в рухах. Усвідомлюючи це, підліток соромиться і намагається замаскувати свою нескладність, недостатню координацію рухів, приймаючи часом неприродні пози, намагаючись бравадою і навмисною грубістю відволікти увагу від своєї зовнішності.

Навіть легка іронія і глузування щодо його фігури, зовнішності або ходи викликають часто бурхливу реакцію, бо для підлітка надзвичайно болючою є думка, що він смішний і безглуздий в очах оточуючих.

Підлітковий вік – це вік жадібного прагнення до пізнання, вік кипучої енергії, бурхливої активності, ініціативності, спраги діяльності. Помітного розвитку в цей період набувають вольові риси характеру – наполегливість, рішучість у досягненні мети, вміння долати перешкоди і труднощі. Підліток часто вже сам ставить перед собою мету, сам планує кроки на шляху до її здійснення. Але недостатність волі позначається, зокрема, в тому, що проявляючи наполегливість в одному виді діяльності, підліток може не виявляти її в інших видах. Поряд з цим, підлітковий вік характеризується певною імпульсивністю. Часом підлітки спочатку зроблять, а потім подумають, хоча при цьому вже усвідомлюють, що слід було б вчинити навпаки.

Істотні зрушення відбуваються в інтелектуальній діяльності підлітків

Основною особливістю її в 10-15 років є наростаюча з кожним роком здатність до абстрактного мислення, зміна співвідношення між конкретно-образним та абстрактним мисленням на користь останнього. Важлива особливість цього віку – формування активного, самостійного, творчого мислення.

. . . . .

Увага підлітка характеризується не тільки великим обсягом і стійкістю, але і специфічної вибірковістю. Значно збільшується обсяг пам’яті, причому не тільки за рахунок кращого запам’ятовування матеріалу, але і його логічного осмислення. Пам’ять підлітка, як і увага, поступово набуває характеру організованих, регульованих і керованих процесів.

Бурхливо розвиваються почуття підлітків.

Їх емоційні переживання набувають глибини та стійкості. Під впливом навколишнього середовища відбувається формування світогляду підлітків, їх моральних переконань і ідеалів. Складаються і розвиваються моральні почуття патріотизму, відповідальності та ін. Цей вік характеризується і складними естетичними почуттями, формуванням естетичного ставлення до навколишньої дійсності.

Читайте також:

Підліткова агресія: 8 рекомендацій для батьків

Перші місячні у дівчинки-підлітка

Цікаві факти про сучасних підлітків

. . . . . .

Дітям підліткового віку притаманні підвищений інтерес до своєї особистості, потреба в усвідомленні і оцінці своїх особистих якостей. Аналізуючи і оцінюючи свою поведінку, підліток поступово порівнює власну з поведінкою оточуючих людей, насамперед своїх товаришів. При цьому він дорожить думкою не тільки товаришів, а й дорослих, прагнучи виробити в собі також риси, які дозволяли б йому домагатися успіхів в діяльності і покращувати взаємини з іншими людьми.

Надія Іванців, лікар – психотерапевт