Твори зарубіжної (світової) літератури

Данте Аліг’єрі. Біографія

dante_aligeri

Данте Аліг’єрі: біографія та твори

Данте Аліг’єрі (також Аліґ’єрі) (18 (22) травня/31 травня (4 червня) 1265 — 13/14 вересня 1321) — італійський поет доби Відродження, “Батько італійської літератури”, який першй почав писати не латиною, а італійськоюмовою, політик. Найвідоміший твір поема “Божественна комедія”.

Дослідникам творчості Аліг’єрі невідома точна дата народження поета, обднак це стбалось між 14 (18) та 31 травня (4 червня) 1265 року. Також відомо, що він походив із шляхетної флорентійської родини. Ймовірно, що він отримав домашню освіту — точної інфоррмації про це так само немає, однак він мав дуже добру освіту. Данте Аліг’єрі навчався у Болонському університеті, однак з незрозумілих причин не завершив навчання. Відомо, що він вивчав поезію, зокрема тосканську а також також поезію окситанських трубадурів, також цікавився античною поезію, а його улюбленим автором був Вергілій.

Хоча про дитинство і юність Данте Аліг’єрі відомо далеко не все, однак дослідники встановили, що його сім’я була достатньо відомою у Флоренції та входила до партії гвельфів, які підтримували Папу Римського, а їм протистояли гібелліни, які були опорою імператора Священної Римської імперії. При цьому самі гвельфи поділялись на чорнихта білих, ці два угрупування також ворогували між собою. При цьому його батько був білим гвельфом.

Данте Аліг’єрі рано осиротів — його мати, яку звали Белла, померла коли хлопцеві було чи то 5, чи то 6 років. Є інформація, хоча вона непідтверджена, що після цього батько одружився вдругез Лапою ді К’ярісімо Чіалуфі.

1274 року 9-тирічний Данте зустрів Беатріче Портінарі, дочку Фолко Портінарі. І хоча це було кохання “з першого погляду”, жодного разу не заговорив з нею. Це бул досить дивне кохання, адже уже досягнувши повноліття Данте часто зустрічав Беатріче на вулиці, однак обмежувався лише вітаннями. 1290 року Беатріче померла, що стало для Данте найбільшим нещастям. Кохання до Беатріче спонукало його до поезії, де він зображав її як напівбогиню, що постійно за ним спостерігає.

Твори Данте Аліг’єрі

1292 року він написав свою першу збірку “Нове життя” до якої увійшли сонети, канцони та прохові твори про любов до Беатріче. 1277 року, тобто у віці 13 років батьки заручили його з Джеммою Манетто Донаті, яка належала до однієї з найвпливовіших флорентійських родин, однак одружились вони лише 1291 року. та мали трьох дітей: Якопо, П’єро та Антонію, остання стала черницею. Оскільки 1300 року між чорними та білими гвельфами у Флоренції відбувся конфлікт після якого білі гвельфи були змушені покинути місто, у їх числі опинився і Данте, який мусів виїхати до Равенни, де і провів останні роки свого життя. 1295 року Данте зайнявся політикою, входив до антипапістської партії. Зокрема він входив до складу Ради народу з листопада 1295 до квітня 1296 року а також був членов Ради Ста, іноді виконував дипломатичні місії.

Вигнання стало важким випробуванням для Данте Аліг’єрі. Однак саме у цей період він створив три кантики “Божественної Комедії”, однак їх датування є велими приблизним. Однак достеменної інформації про роки вигнання Данте Аліг’єрі немає, відомо лише що спочатку його прихистив володар Верони Бартоломео делла Скала, однак 1304 той зазнав поразки і поет був вимушений поневірятись по Італії. Згодом він перебував у Болоньї, а 1308-1309 рр перебував у Парижі де брав участь у публічних диспутах. 1310 чи на початку 1311 повернувся до Італії після того, як дізнався, що туди вирушив імператор ГенріхVII — Данте сподівався повернути свої права, одгнак цього так і не сталось, оскільки імператор помер, а намісник короля Роберта підтвердив декрет, що коли Аліг’єрі повернеться до Флоренції, то буде страчений.

1316-1317 на запрошення сенйора Равенник Гвідо до Полента Данте оселився у Равенні, де створив пісні Раю. Влітку 1321 року в якості посла Равенни виконував місію з укладання миру з Венецією, однак по дорозі додому заразився малярією та помер в ніч з 13 на 14 вересня 1321 року.