Твори зарубіжної (світової) літератури

Джон Донн. Біографія

dzhon_donn

Джон Донн: твори та біографія

Джон Донн (22 січня 1572 — 31 березня 1631) — англійський поет. Його батько походив з давнього валлійського роду та був успішним купцем у Лондоні. Серед прямих предків матері була сестра була сестра англійського письменника та автора “Утопії” Томаса Мора. Також його мати була донькою драматурна Джона Хейвуда. Однак коли Джону Донну виповнилось чотири роки помер його батько, мати повторно вийшла заміж за лікаря Джона Сімінгса, який добре поставився до дітей та допоміг їх забезпечити. Тож Джон Донн мав можливість навчатись в Оксфорді та Кембріджі, однак дипллому так і не отримав. Причиною стали обмеження для католиків, які тоді діяли в Англії.

1596-1597 року Джон Донн перебував на материку де супроводжував графа Ессекса і Волтера Релі у війні проти Іспанії. Його вірші розповсюджувались у рукописах. Однак слави за життя він ані не прагнув, ані не мав, тож і не друкував свої твори — перша його друкована книга вийшла аж через два роки після смерті поета.

Ще замолоду Джон Донн дуже любив подорожувати, зокрема Іспанією і навіть Італією. Повернувшись з мандрівки почав працювати секретарем придворного сера лорда-охоронця Великої печатки Томаса Еджертона. Втім ця посада та знайомство з лордом принесло йому нещастя — письменник закохався у 17-річну племінницю свого покровителя Анну Мор і навіть вони таємно одружились. Це викликало гнів сановного дядька і той не лише вигнав Джона Донна з роботи, а й домігся його ув’язнення. Після звільнення Джон Донн з дружиною оселився у її родичів, які мали маєток у графстві Суррей. Протягом 10 років поет потерпав від нестачі коштів.

Твори Джона Донна

Саме у цей період написав антикатолицький твір «Ignatius his Conclave». Врешті Джону Донну та його дружині вдалось порозумітись з її впливовими родичами і 1609 року тесть визнав шлюб доньки законним.

Джон Донн був відомим полемістом-богословом, що вирішив використати король Англії Яків І у боротьбі проти католиків. Поет погодився на це та перейшов у англіканство. Його проповіді користувались успіхом, сучасники навіть записували їх тексти, загалом записано майже 160 проповідей Джона Донна. Також він здійснив політичну кар’єру, двічі — у 1601 та 1614 році ставав депутатом парламенту. Шлюб з Анною був щасливим — у низ народилось 12 дітей, однак 1617 року під час пологів дружина померла.

1621 року Джон Донн став настоятелем собору святого Павла у Лондоні. Він передбачив свою смерть і незадовго до цього трагічного моменту прочитав свою надгробну проповідь та створив портрет-надгробок у савані. Джон Длнн помер 31 березня 1631 року.