Твори зарубіжної (світової) літератури

Вільям Шекспір. Біографія

vilyam_shekspir

Вільям Шекспір: біографія та твори

Вільям Шекспір (ймовірно 23 квітня 1564, хрещений 26 квітня 1564 — 23 квітня (5 травня) 1616) — один з найвидатніших драматургів світу, англійський поет, актор та драматург, національний герой та символ Англії, його твори ставили на всіх театральних сценах світу більше, ніж будь-якого іншого драматурга. Вважається, що Шекспіру належить як мінімум 17 комедій, 11 трагедій, 10 хронік, 154 сонети та 5 поем.

Щодо біографії Вільяма Шекспіра є різні точки зору та дискусії, однак, основним у шекспірознавстві є так звана стратфордіанство. За цією теорією Вілььям Шекспір народився у місті Страдфорді-на-Ейвоні у не благородній, однак заможній родині та був актором трупи Річарда Бербеджа. Однак є теорія антистратфордіанство, прихильники якої вважають, що насправді Вільям Шекспір це псевдонім, який приховує справжнього автора чи, навіть, групу авторів. Однак прихильники цієї теорії не мають одинакової думки щодо справжнього автора творів Шекспіра.

Також більшість дослідників сходиться на тому, що ймовірною датою народження Вільяма Шекспіра є 23 квітня 1564 року, його батько Джон Шекспір був заможним торговцем вовною та займався виготовленням рукавиць. Попри те, що він не відвідував богослужінь, через що постійно платив штрафи, він був впливовою та шанованою людиною у місті, його навіть обрали мером міста. Мати, яку звали Арден, походила з давньої англійської родини.

Спочатку він навчався у класичній школі, а часто спілкуючись з простими англійцями добре вивчив фольклор. Однак коли Вільяму Шекспіру було 15 років його батько збанкрутував, тож далі хлопець мусів самостійно заробляти на життя. Працював молодшим вчителем, а 1582 року одружився з Енн Гетевей, у подружжя народилось троє дітей. 1587 року переїхав до Лондону, де дебютував у якості актора, однак успіху він не мав. 1593 року працював у театрі Бербеджа де був одночасно актором, режисером та драматургом. Цей театр мав особливе становище, адже за короля Якова Іотримала статус королівської. Його театральна кар’єра стрімко розвивалась і 1599 року став пайовиком театру “Глобус”, який тоді будувався. Протягом 10 років був у складі трупи театру “Глобус”. 1605 року став збирачем церковної десятини. Лондонська кар’єра Шекспіра завершилась 1612 року через епідемію чуми — він повернувся у Стратфорд де мешкала його сім’я. Дослідники припускають, що в останні дні життя Шекспір мав якусь серйозну хворобу, оскільки підпис на його заповіті від 15 березня 1616 року є нерозбірливим. Помер 23 квітня 1616 року, а через три дні його поховали під вівтарем страдфордської церкви.

Твори Вільяма Шекспіра

Однак ряд авторів вважають, що Вільям Шекспір не був автором відомих творів, оскільки відомі про нього факти суперечать змісту та стилю начеб-то шекспірівських п’єс. Також є багато теорій щодо справжнього авторства. Зокрема вони твердять, що відомі автографи Шекспіра свідчать про те, що він був людиною малограмотною та звиклою викладати свої думки письмово. У словнику Шекспіра є 29 тисяч слів при тому, що у відомому на той час англійському перекладі Біблії лише 5000, що ставить під сумнів здатність малоосвіченого сина ремісника знати таку кількість слів. Також вони наводять ряд інших аргументів, які мають спростувати авторство Шекспіра.

Проблема полягає у тому, що при житті Шекспір, за винятком “Венери та Адоніса” та “Лукреції” не публікував власних творів — тоді це не було прийнято, зокрема з побоювань піратства — публікація п’єси суттєво зменшувала доходи театру. Однак у різний спосіб половина п’є Шекспіра була опублікована за його життя, зокрема 1623 року їх видали актори Джон Гемінг та Генрі Кондел — їхнє видання є базовим для сучасних версій.

Зазвичай драматургію Шекспіра поліляють на чотири періоди. Перший тривав з 1590 по 1594 і це був період наслідування, хоча вже тоді було помітно його талант. Зокрема до цього періоду належать такі п’єси, як “Генріх VI” та “Річард ІІІ”. Для цього періоду характерна ідеалістичне віра у життя, зокрема саме тоді написана “Ромео і Джульєтта”.

Другий період творчості Шекспіра тривав протягом 1594-1601 років і почався з п’єси “Венеціанський купець”. Герої його п’єс того періоду хоч ще досить молоді, однак вже здобули певний життєвий досвід і головне в їхньому житті — насолоди. Завершується цей період п’єсою “Дванадцята ніч”.

Третій період творчості Шекспіра тривав протягом 1600-1609 років, для якого притаманна душевна втома та темрява, водночас саме у цей час він створив свої головні твори, зокрема саме тоді він написав “Гамлета”, “Отелло, “Король Лір” та “Макбет”. Четвертий період є дуже коротким — з 1609 і до його смерті у 1612 році, він не є дуже плідним за кількістю, ряд п’єс є слабкими, за винятком “Бурі”, яка є найсильнішим твором цього періоду.